Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia

Strefa ekspercka

Porady medyczne i zdrowotne

Maciej Świtoński

dr n. med. Specjalista chirurg

Od wielu lat upowszechnia wiedzę medyczną i zdrowy tryb życia. Autor telewizyjnych programów medycznych: Wyprzedzić chorobę, Co w brzuchu piszczy, Lekarz jedynki, Aleja Gwiazd na L-4.

Chcesz zadać pytanie ekspertowi?

Krwaiwenie z jamy nosa? / zatok? | 2014-06-22 20:48:49

Witam serdecznie panie doktorze.Jestem emerytką mam 63 lata.Od trzech dni budzi mnie nad ranem krew w gardle, mam wrażenie,że napływa z tylnej części nosa,objawy w ciągu dnia jakby ustępują. Proszę o podpowiedz jak i co mam robić . czytaj więcej

Subtelne odchylenia od normy w morfologii krwi. | 2014-06-18 16:13:05

Witam serdecznie panie doktorze.Juz kilka razy mi pan pomogl a teraz mam pytanie poniewaz robilam morfologie i wszystko jest w normie oprocz mcv norme mam wpisana od 80-97 a moj wynik to 104 mch od 26-32 a moj 36 natomiast pct ponizej normy. Bardzo prosze o odpowiedz poniewaz jestem po chorobie nowotworowej a niedawno zmarla moja mama na nowotwor trzustki. czytaj więcej

Bóle brzucha od 6 lat w Szwecji. | 2014-06-18 15:59:23

Witam i blagam o pomoc,nazywam sie Jolanta Menard,mieszkam w Szwecji i w tym jest caly problem.Otoz mialam robione TK brzucha,dostalam telefon od lekarza,ze mam natychmiast jechac do szpitala bo grozi mi skret kiszek,w szpitalu powiedzieli ze to celiaka zrobili badania ,to nie celiaka to rak jelit,zrobili nastepne TK ten sam wynik,po miesiacu dostalam na nastepny TK i wizyte u chirurga w szpitalu wlasnie wrocilam no i okazalo sie,ze na tym zdjeciu jest wszystko dobrze,no to pytam sie co mam robic mam bole brzucha i w dolnej lewej czesci,przelewanie,burczenie i straszne wzdecia,bole glowy... czytaj więcej

Choroba układowa tkanki łącznej? - do dalszej diagnostyki - objawy od roku | 2014-06-12 20:23:51

Witam,mam nadzieje ze tutaj znajde jakas podpowiedz.[/COLOR] Od roku czasu mam problemy zdrowotne,lecz bez zadnej konkretnej diagnozy.Czuję się zmęczony,senny,poce się w nocy i nie mogę spac,duzo schudłem,jestem w złym humorze i odczuwam brak checi do zycia. Na początku było to związane z czesto wystepujacymi bolącymi aftami w jamie ustnej oraz grzybicą.Póżniej problem zaczał się od bolu nadgarstka,uwazam ze był on spowodowany uciskiem zbyt ciasnego zegarka, nie ustepywal i był coraz silniejszy ,wyczuwałem także zgrubienia na nogach,ktore także mnie bola,wiec... czytaj więcej

Po złamaniu kości guzicznej | 2014-06-12 20:12:03

Mam złamana kość guziczną - a do tego wygiętą pod katem prostym do środka. Niestety w wielu szpitalach nie chcą się podjąć takiej operacji. Czy mógłby ktoś polecić specjalistę/szpital gdzie taka operacja byłaby wykonana? czytaj więcej

Po złamaniu szyjki kości udowej - chory 43 - letni | 2014-06-12 20:10:26

Witam.Jestem 4 tygodnie po zespoleniu szyjki kości udowej.Mam 43 lata.Chciałbym zapytać pana doktora jakie są rokowania powrotu do zdrowia w moim przypadku .Nie odczówam bulu w nodze,nie mam ograniczonego ruchu oczywiście nie obciążam kończyny poruszam się na wózku .Przyjęłem tabletkę OSSICA.Czy mogę chodzić o kulach ? czytaj więcej

Uchyłkowatość esicy - kiedy operować? | 2014-06-12 20:03:43

Od lat mam problemy z jelitami,liczne uchyłki na esicy.A w skrócie wygląda to tak-częste bóle w lewym boku ,pobyty w szpitalu na chirurgii leczono mnie antybiotykami i pomagało na jakiś czas USG wykazało pogrubienie ścian esicy do 10mm Kolonoskopia w szpitalu ,nie udało się a pod narkozą nie można wykonać ponieważ grozi perforacją Byłam na konsultacji u chirurga-odpowiedź usunąć.W międzyczasie antybiotyki i znowu jest lepiej,bardzo ciężko podjąć decyzję o usunięciu esicy.Zrobiłam badanie tk jamy brzusznej,wynik-zstępnica,esica,końcowy odcinek j.grubego liczne... czytaj więcej

Torbiele oponowe | 2014-06-12 19:52:37

Panie Doktorze. Torbiele oponowe na wysokości S2 w kanale kręgowym o wielkości do 1,5 cm. Mam pytanie, czy torbiele oponowe zalicza się do łagodnych zmian nowotworowych ? czytaj więcej

Żylaki powrózka naseinnego | 2014-06-12 19:49:09

Witam.Miałem zylaki powrózak nansiennego po lwej stronie ,miałem operacje 2 razy i te żylaki są widoczne nadal i czasami mnie bolą,nie wiem czy zle wykonano zabieg czy tak ma byc bo z tego co wiem to mi je podwiązano,a ja mysłałem że całkiem zlikwidują i bedę normanie widoczne tylko jądra w mosznie a ja nadal widzę i wyczuwam te zylaki.Czy koniecznie muszę iśc ponownie na zabieg,czy mogę dalej z tym żyć czytaj więcej

Zmiany naczyniowe w KT głowy | 2014-06-12 19:40:02

Mam 68 lat.TK głowy przeglądowe z kontrastem wyszło następująco: Badanie TK głowy w warstwach 3 i 1,5 mm, przed i po podaniu środka kontrastowego. Liczne obszary w istocie białej na sklepistościach oraz wysokości trzonów komór bocznych o obniżonej desyjności wlk do 12 mm odpowiadające zmianom naczyniopochodnym. Umiarkowane zaniki korowe w płatach czołowych i skroniowych. Patologicznego wzmocnienia po CM nie widać. Drobne zwapnienia w strukturach głębokich. Układ komorowy ustawiony pośrodkowo, nieposzerzony. Mam pytanie, czy stan mojego mózgu jest... czytaj więcej

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.