Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia

Strefa ekspercka

Porady medyczne i zdrowotne

Maciej Świtoński

dr n. med. Specjalista chirurg

Od wielu lat upowszechnia wiedzę medyczną i zdrowy tryb życia. Autor telewizyjnych programów medycznych: Wyprzedzić chorobę, Co w brzuchu piszczy, Lekarz jedynki, Aleja Gwiazd na L-4.


Powrót do eksperta

Chcesz zadać pytanie ekspertowi?

Zapalenie kaszaka w okolicy małzowiny usznej. | 2010-08-17 19:50:14

Witam.Mam pytanie odnosnie kaszaka.Mialem to kiedys na nadgarstku i zniklo,potem pojawilo sie kolo ucha i tez sie nie dzialo z tym nic specjalnego i to przez okres ponad ok 2 - 3 potem troszke przybralo na rozmiarach i peklo.W dniach 9.08.10 lub 10.08.10,gdzie zaczelo chyba goraczkowac,bolalo (ale tak mi sie wydaje,ze ten bol to mial zwiazek z tym,ze umiejscowil sie ten kaszak kolo ucha) i przybral rozmiar pomidora koktajlowego - moze troszke mniejsze.W dniu 13.08.10 zglosilem sie z tym do poradni hirurgicznej i mialem to naciete,usunieta zawartosc tej torbieli i oczyszczona.Ale przed zabiegiem lekarz powiedzial,ze powinienem sie zglosic troszke wczesniej.Chcialbym sie dowiedziec czy po tym zabiegu bedzie potrzebna operacja(bo tak cos wspominal ten lekarz)?Czy moze miec jakies skutki uboczne dla zdrowia to,ze sie troche za pozno zglosilem? I czy lekarz powinien mi przepisac jakies antybiotyki oprocz lekow przeciwbolowych?Czy to,ze ten kaszak urosl moglo miec cos z tym wspolnego to,ze mam "tlosta skore" i jadlem kilka dni wstecz dwa razy dzennie przed tym wszystkim tlosto tzn. np. kluski polewane dosc obficie olejem sporzywczym z pierwszego tloczenia.

Doszło do zapalenia kaszaka. Mikrouraz skóry w okolicy kaszaka spowodował, że do tkanki podskórnej wniknęły bakterie powodujac stan zapalny. Nacięcie zmiany ropnej w takim stanie nie daje gwarancji usunięcia całej torebki kaszaka, stąd też możliwość jego ponownego utworzenia się, ale nie koniecznie. Włączenie antybiotykoterapii po nacięciu ma działanie osłonowe. Jeśli natomiast zabieg chirurgiczny nie pozostawiał wątpliwości, co do jego radykalizmu, a codzienne zmiany opatrunku  dawały promesę właściwego oczyszczenia rany, to wówczas podawanie doustne antybiotyku nie jest niezbędne. Oczywiście zapalenie nie ma nic wspólnego z dietą.  

Chcesz wyrazić swoją opinię? Dodaj komentarz

Zasady dodawania komentarzy
Nick/pseudonim: Gość
Chcesz używać stałego nicka? lub Zarejestruj

Pozostało znaków: 5000

Zasady dodawania komentarzy Zasady dodawania komentarzy


1. Komentarze mogą dodawać zarówno zalogowani, jak i niezalogowani użytkownicy.

2. Wszystkie komentarze podlegają moderacji. Wpisy naruszające regulamin serwisu zostają usunięte i nie podlegają publikacji w portalu.

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.